Onderwerpen

Monday, December 1, 2014

Water drinken doe je zo! Beter voor het milieu en beter voor jezelf.

Dat water drinken goed is voor ons weten we allemaal. Water is leven! Toch vinden veel mensen het moeilijk voldoende water tot zich te nemen. Het lijkt saai, het smaakt naar niks, de meeste mensen in het westen drinken liever iets anders. Toch is het hartstikke goed om daar NU wat aan te doen. Minder drinken van dat anders en meer drinken van water. Je merkt de verschillen in je lijf en je huid als je voldoende water drinkt snel. Het geeft energie en het levert direct positieve effecten in je stofwisseling op. Maar welk water drink je eigenlijk? Tap je jouw daily juice rechtstreeks uit de kraan? Of tank je met flesjes van de supermarkt?
In dit blog geef ik tips om tot een goede, gezonde en veilige persoonlijke waterhuishouding te komen. Santé!



Hoeveel water moet je per dag drinken?

Even een persoonlijke waterervaring:
Toen ik afgelopen zomer wegens uitdroging in het ziekenhuis terecht kwam, werd ik wakker geschud. Mijn litertje per dag deed het hem niet en helemaal niet toen ik ziek werd, het warm was buiten en mijn longen moeite hadden met het klimaat. Onderweg naar Spanje vulde ik mijn trouwe waterfles met water en ors oplossing, maar dit baatte niet. In het ziekenhuis kreeg 3 liter water per dag via het infuus toegediend en op de 3e dag waren mijn bloedwaarden weer stabiel. Ik merkte toen heel duidelijk wat het vocht me me deed. Van een uitgedroogde pruim met hoofd- en buikpijn dat geen licht kon verdragen, ging ik weer leven. Een week lang dronk ik 3 liter water plus ors oplossing standaard tot de buitentemperatuur weer wat zakte. Het duurde zeker 3 weken voor ik me weer normaal voelde. Water drinken is belangrijk. Dat had ik wel geleerd.
Over de hoeveelheid te drinken water per dag vind je verschillende adviezen. Mijn advies is om op een normale dag, bij normale activiteit 1,5 liter water te drinken. Dat is los van andere drankjes, soepjes of meer vloeibaars. 1,5 liter zonder ORS is mijn norm, omdat in de meeste health boeken van goede adviseurs (o.a. Ralph Moorman) staat dat dit goed is. Als ik sport drink ik meer. Als het warm is buiten ook. Mijn huid is een goede graadmeter voor mijn vochtinname. Als ik te weinig drink, zie ik dat gelijk! Ook krijg ik hoofdpijn en last van mijn ogen als ik te weinig drink. Tevens speelt mijn maag op, als ik een inconsequente dag heb. Ik wordt gelijk door mijn lijf op de vingers getikt!

Wat merk je zelf aan jouw lijf als je te weinig drinkt??


Water uit de kraan

Ik tapte tot kort mijn water zonder nadenken uit de kraan. Gewoon hup in een glas en voor onderweg herbruikte ik het gekochte waterflesje van plastic uit de supermarkt. Hier in Nederland is het water uit de kraan heel goed van kwaliteit en is het prima dit te drinken. Toch wilde ik ook hierover wat informatie delen.

Warm water uit de kraan moet je niet drinken. Waarom niet? In de leidingen waar het warme water uit komt kan het zijn dat metalen (o.a. cadmium, lood, koper) opgelost zijn. Die komen mee met dit water in jouw kopje. Het is niet goed om hier te veel van binnen te krijgen. Het is geen probleem om een kopje warm water te tappen als je dit kookt voordat je het drinkt.

Hoewel ons water goed van kwaliteit is, kunnen er toch hormonen, medicijnen ea stoffen in terecht komen die niet geheel uit het water gefilterd worden bij het zuiveringsbedrijf. Ben je gevoelig voor hormonen, drink dan geen onbewerkt kraanwater. Gefilterd water drinken is een goede optie, of koop bronwater in glazen flessen. Zoek wel eerst uit waar het vandaan komt en of de filter wel efficiënt genoeg is. Anders is het een duur verhaal zonder effect.
Hier meer informatie over het filteren: http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/187199-zin-of-onzin-kraanwater-zuiveren-om-te-drinken/.

Water uit de plastic fles

Zoals ik al zei, tapte ik water uit de kraan in mijn meerdere malen herbruikte plastic fles van de supermarkt. Nu deed ik al onderzoek rondom plastic flessen toen ik mijn tweede baby kreeg. Zijn flessen werden BPA vrij of van glas. Over mijn eigen flessen had ik tot voor kort nog niet eens nagedacht. Ik ben van de recycling, maar dat is met die plastic drinkflesjes dus helemaal niet zo verstandig. Ook in deze flessen komen hormonen vrij wanneer je de fles verwarmt of vaker gebruikt. Hoe vaker je die fles gebruikt, hoe meer rotzooi uit die fles dus in jouw te drinken water komt. Skippen maar dat plastic! Beter voor het milieu en beter voor jezelf.

Water uit de glazen fles

Het beste is water te drinken dat niet in een plastic fles heeft gezeten. Glas is een heel goede optie, omdat het goed te reinigen is, geen stoffen achterlaat en langdurig hergebruikt kan worden.
Nu kun je in de supermarkt glazen flessen kopen met bronwater er in. Hier zitten geen hormoontjes in, maar wel de nodige mineralen. Gezond water dus in een gezonde fles. Maar die flessen zijn wel minimaal 1 liter groot, hierdoor niet handig voor onderweg en ook erg duur.

Ik hergebruik de flessen van de verse fruitsappen voor mijn waterconsumptie door ze te vullen met kraanwater. Zo heb ik betaalbaar water in een gezonde fles. Soms niet handig vanwege het val- en lek gevaar, maar ik ben gewoon extra voorzichtig en draag de fles altijd rechtop in mijn tassen.

Online zijn er ook meerdere typen glazen flessen te vinden voor een prijs vanaf 10 euro. Sommigen met een beugeldop, sommigen met een draaidop en sommigen met een tuitdop. Vanwege breekgevaar kun je tevens kiezen voor een fles met een hoesje en er zijn ook leveranciers die het met rubber omhullen. Ik vind die flessen zelf niet handig, omdat ze meestal een smalle uitgang hebben. Hierdoor kun je de fles niet goed reinigen. Toch een belangrijk detail.

Water uit RVS flessen

Je kunt ook RVS flessen aanschaffen om je water in te vervoeren. Die gaan lekker lang mee en kun je tevens goed schoon maken. Een ander voordeel van RVS flessen is dat ze niet zo breekbaar zijn als glazen flessen. Ze zijn wel duur in aanschaf, maar je doet er lang mee.
RVS wordt heel veel gebruikt voor het bewaren van voeding en dranken en ik heb er nog geen nare berichten over kunnen ontdekken. Toch lijkt RVS mij niet lekker. RVS is metaal. Ik kan me niet voorstellen dat er geen deeltjes in mijn water gaan zitten en daarom heb ik het tot op heden nog niet geprobeerd. Als je voor een RVS fles gaat, let dan goed op de samenstelling van de fles. Lees de etiketten goed! Mijd flessen met aluminium erin. Aluminium is dun en laat altijd deeltjes achter in je voeding of drank, waardoor jij het weer in je lichaam krijgt. Online heb je veel aanbieders van RVS flessen. Maar kijk ook eens bij een outdoorwinkel in de buurt.


Denk jij na over waar jij je water vandaan haalt en waar je het uit drinkt?



Wil jij ook onderweg water drinken, maar ben je klaar met plastic flesjes? Hier een aantal leveranciers van RVS en Glas flessen.

http://webshop-krnwtr.org/drinkflessen.html
http://www.ahealthylife.nl/webwinkel/product-categorie/producten/drinkflessen/
http://oneforone.nl/water/waterfles/
http://www.puuretenenleven.nl/webwinkel/fles-voor-onderweg/flessen.html
http://www.waterflessenwinkel.nl/product/retap-waterfles-glazen-waterfles-500ml/
http://www.greenjump.nl/Product/Eten-en-Drinken/Drink-en-thermosbekers/Glazen-drinkfles-en-schoolbeker/Glazen-drinkfles-lekvrij-siliconen-hoes-470-ml
http://www.greenjump.nl/Categorie/Eten-en-Drinken/Drink-en-thermosbekers/Glazen-drinkfles-en-schoolbeker


Good things are closer than you think


Sweet greets,
Rosalie


2 comments:

Anonymous said...

Wat een mooi, uitgebreid artikel, zeg! Ik denk er eigenlijk nooit over na waar mijn water vandaan komt. Wel eens goed om over na te denken! x

itisgoodinmyhood said...

Bedankt voor je compliment Marloes! Daar kwam ik ook achter. Daarom leek het me handig er een blog over te posten ;-).