Onderwerpen

Monday, March 16, 2015

Zeg NEE tegen deze E!

E-nummers zitten bijna in alle producten die je in de supermarkt kunt kopen. Iedereen weet dat. Alleen weet niet iedereen wat de e-nummers inhouden en welke je beter kunt laten staan. In principe moet je er van uit gaan dat je altijd beter zo natuurlijk mogelijk eet. Je lichaam is natuurlijk, je spijsverteringssysteem is natuurlijk, dus het verwerken van wat je erin stopt gaat nou eenmaal het beste als dat ook natuurlijk is.



Toen ik nog een klein meisje was, had je nog niet zoveel producten in de winkel als nu het geval is. Je had weinig keus, maar ook veel minder troep. Met het groter worden van het aanbod in de winkel, is de kwaliteit van het eten achteruit gegaan. Er zijn nu eenmaal meer mensen, er moet nu eenmaal meer geproduceerd worden en daar heb je steeds meer hulpmiddelen voor nodig. Dat is alleen al bij de versproducten het geval, laat staan bij de gefabriceerde en samengestelde producten. 


Echte of nep smaak?

Mensen eten graag gemakkelijk. Het bereiden moet snel gaan en heel veel smaak hebben. Maar sta er eens bij stil wat er voor zorgt dat er smaak in zit. Is dat het product zelf of is dat de toevoeging? En is het niet vreemd dat melk meer dan een jaar houdbaar is? Of kaas... Is dat echte kaas of zit je plastic te kauwen?
Omdat we allemaal denken dat het om goedgekeurde en geteste producten gaat, zijn we een hele tijd niet zo kritisch geweest op de producten. Toen ik een jaar of 14 was, werden de light producten geïntroduceerd. Iedereen blij, want frisdranken konden nu zonder mate gedronken worden. Wij hadden gelukkig geen frisdrank budget en een kritische vader die werkte waar ze de zoetstoffen maakten. "Puur gif": zei hij dan ook. "Niet drinken die troep!"

En pa had gelijk, want inmiddels is iedereen er wel achter dat het puur gif is. En toch zit het in heel veel producten. Zo ook in veel producten die we aan onze kinderen geven. Drinkpakjes van merken als Wicky en Taxi of in "vruchten"siroop en in de meeste koekjes die we de kinderen geven voor de schoolpauzes. Zelfs in bijna alle vitaminepillen, hoestdrankjes en andere voedingssupplementen zit het. Heel erg fout en heel erg slecht. Maar omdat het goedje pas 20 jaar op de markt is, zijn de lange termijn effecten nog niet zo bekend. En als ze bekend zijn, zullen ze vast niet onmiddellijk met ons gedeeld worden. Het gaat om keiharde pegels in de voedingsindustrie en als consument heb je alleen macht als je de producten niet meer eet. Daarom: ken je e-nummers. Weet wat je wel en wat je niet moet eten en ga weer koken, met liefde voor jezelf en je medemens.





Hieronder heb ik een overzicht gegeven van e-nummers die je moet laten staan. Alle nummers binnen deze ranges worden ook wel voluit geschreven, zodat mensen in de war raken en het product toch kopen. Zie je iets op het etiket staan wat je niet uit kunt spreken of wat je niet begrijpt, laat het product staan en zoek thuis op wat het is voor je besluit het te kopen.


De volgende e-nummers zijn goed fout!


E100-
E182 : kleurstoffen. 
Toegevoegd aan zowel houdbare en verse producten. Overal op letten dus!
Waarom zou je een product willen met een kleur anders dan hij oorspronkelijk was? Er zijn wel een aantal goede kleurstoffen onttrokken uit eetbare producten zoals uit curcuma of paprika. De goede kleurstoffen bevatten de nummers 
E10, E101, E140, E160c, E160e, E160f en E161, E162, E163, E170 en E172 zijn ook ok. De rest klinkt ook al niet goed en zijn ook niet goed.

E200-
E250: conserveermiddelen.
In bijna elk houdbaar product is dit te vinden.
Ze zorgen ervoor dat het product langer houdbaar is. In tijden van nood snap ik dat je dit gaat eten, maar waarom zouden we melk drinken dat meer dan een jaar goed blijft?? Houd je van melk, drink dan goede melk en geniet er hard van. Heb je een klein budget, maak dan goede keuzes en maak gewoon veel vers in bulk. Aanbiedingen zijn er zat. Vries versgemaakte soepen in of spreek met de buren af om de beurt te koken.
Er is een conserveermiddel dat ok is: calciumacetaat: 
E263. De rest kun je beter niet nemen.

E300-
E399: anti-oxidanten.
Toegevoegd aan heel veel producten.
De lijst goede en slechte anti oxidanten is 50/50. Mijd de nummers 
E310 tm E322, E325 tm E327, E332a tm E333b,  E338 tm E343, E363 tm E365. De rest is prima en meestal op natuurlijke basis.

E400-
E499: emulgatoren.
Deze zitten in heel veel houdbare producten, zoals koeken, soepen, sauzen, drinkpakjes.
Hier zitten bijna geen goede e-nummers tussen. De volgende zijn ok:
E400 tm 
E404, E417, E440a, E440b, E445, E470, E481-E483.

E500-E599: additieven.
Zit in veel broodproducten, bakprodukten, producten die moeten rijzen of waar met meel gewerkt wordt.
Ok zijn 
E500-E505, E551,E558, E570, E574, E575, E578, E579, E585. De rest moet je mijden.

E600-E699: smaakversterkers.
Dit zijn heel gevaarlijke toevoegingen omdat ze ons verslaafd maken aan de producten die we eten en echt heel slecht zijn voor ons lichaam. Mijd deze nummers allemaal. Er zit echt geen goede bij.

E700-
E799: conserveermiddelen.
Er zijn er twee: de E710 en E713. Het zijn beide schimmels die ook in antibiotica gebruikt worden. Het is dus vooral medicijn! Mijd ze. Als je ziek bent en je hebt antibiotica nodig reageert de bacterie die jou ziekt maakt niet meer op het medicijn omdat je er al te veel van binnen hebt gekregen via je eten. Dat is niet goed en kan zelfs levensbedreigend zijn. In veel vleessoorten zit het ook. Dat komt doordat de dieren medicijnen krijgen zodat ze niet ziek worden voordat ze geslacht worden. Foute boel dus!

E900-E999: glansmiddelen, schuimverbeteraars, zoetmiddelen etc.
Dit zijn eigenlijk producten die zijn toegevoegd om ons eten aantrekkelijker voor consumptie te maken zonder na te denken over de gevolgen op langere termijn. Denk aan slagroom, denk aan drankjes, koeken, soepen. In heeeeel veel producten vind je iets van deze nummers. Producten waar het vaak niet eens bij nodig is. Het is in feite de facelift voor je eten. Is dat gezond? Is het nodig?
Welke kunnen wel?
E901-903 (bijen producten), 
E920, E921, E927b tm E942, E948, E949, E959, E960.

E1400-
E1499: gemodificeerde zetmelen.
Gemodificeerd is per definitie niet goed. Mijden deze e-nummers!!


Heb je geen zin om continu op te letten, maar wil je nu wel echt weten wat je echt echt echt moet mijden?

Hier dan een nog een lijst van e-nummers het allerfoutst zijn:

1. zoetstoffen: aspartaam: 
E951, acesulfaam-k: E950, 
cyclamaat: E952, neohesperidine: E959, neofaam: E961 (de zoetste en lijkt enigszins veilig, maar neem hem toch liever niet), sacharine: E954, stevioglycosiden / stevioside / rebausioside: E960, sucralose: E955.
Zoetstoffen zitten bijna overal in en zorgen voor vele gezondheidskwalen die je liever niet hebt. E954 is een natuurlijk product dat ok is, maar doordat het bewerkt is moet het goedgekeurd worden voor gebruik als zoetstof. Ik zie nergens staan dat het slecht is, wel dat het goedgekeurd is. Maar waarom moet het getest worden en goedgekeurd? Gewone suiker heeft toch ook geen e-nummer? Om die reden zou ik alleen de stevia nemen als hij onbewerkt is.


2. Mononatriumglutamaat, MSG, Ve-tsin, ofwel 
E621:
Het smaakversterkende gist dat er voor zorgt dat je blijft eten en er ook voor zorgt dat je lichamelijke klachten krijgt. Laten staan dus.

3. Kleurstoffen die je moet mijden:
e133 (briljantblauw / trifenylmethaan kleurstof):
zit o.a. in snoep en smurfenijs!!
E124 (ponceau 4R, rode azo kleurstof): zit in heel veel snoep en icm met benzoëzuur (E210) geeft het veel problemen bij kinderen.
E110 (zonnegeel en gele azo kleurstof): vooral voor mensen met astma een probleem en zeker in combinatie met benzoëzuur (e210) niet nemen.
E102 (tartrazine, c19140, food yellow 4, acid yellow 23, koolteer, gele azo kleurstof). Deze kleurstof bevat tevens zware metalen. Zit in onder andere mosterd, mayonaise, frisdranken, chips en meer voedingsmiddelen.

4. Natrium Sulfiet, conserveermiddel E221, afgeleid van zwaveldioxide (E220). Klinkt heerlijk toch!!
Zowel de E221 als de E220 moet je laten staan.
Ze worden gebruikt voor gedroogd fruit, borrelhapjes, chipsen en crackers. Dit e-nummer levert vooral veel problemen in de darmen op en zorgt voor allergische reacties. 


5. Natrium nitraat / nitriet: E250 / E251, E250 (natrium nitraat -> natrium zout van salpeterzuur): is het stofje dat in groene bladgroente zit en vooral bij opwarming in onze maag omgezet wordt in het voor ons schadelijke E251. E251 in producten moet ja altijd mijden. Mensen kunnen er onder andere allergieën en astma van krijgen.

6. Glucose-fructose stroop: high fructose corn syrup, HFCS, glucose siroop, fructose siroop, maissiroop.
Dit is een zoetstof die even apart genoemd wordt omdat hij zo verkapt aanwezig is in bijna alle producten die we kennen. Het ontstaat door een chemische bewerking van mais. Mais is als product voor heel veel fabrikanten populair omdat het goedkoop is en je er veel verschillende bewerkingen mee kunt doen en er dus veel chemische producten uit kunt winnen. HFCS 60/90/80 etc is er 1 van. Let op bij al jouw gezond bedoelde ontbijtgranen etc. Het zit er in en moet gemeden worden voornamelijk vanwege de heftige effecten op de bloedsuikerspiegels, belasting van de lever en het beperken van de opname van vitamines. Hieronder een leuk filmpje over die mais kwestie. Fout, fout, fout!






7. Butylhydroxyanisol / BHA en butylhydroxtolueen / BHT / E320: dit is een anti-oxidant dat ervoor zorgt dat het product (met name producten met vetten) langer houdbaar blijft. Staan laten, want proefdieren kregen er kanker van, wat betekent dat het een negatieve invloed heeft op cellen van organismen.


Nou dat waren de foutste van de lijst van foute e-nummers, inclusief verkapte benamingen. Doe je zelf een groot plezier, schrijf deze e-nummers in je telefoon en laat ze voortaan staan!

Ik mag zelf geen E450 gebruiken en dat zit bijna overal in. Sinds ik producten mijd met 
E450 heb ik geen buikpijn meer. Dat was in het begin niet gemakkelijk omdat ik veel producten met E450 lekker vind, zoals ontbijtkoek of donuts. Maar ik heb besloten dat ik er niets aan zou hebben als ik deze dingen wel zou gaan eten. Op verjaardagen en als ik uit eten ga is dat lastiger, maar ik moet zeggen dat je anders naar eten kijkt als je bewust eet. Ik zie eten nu echt als iets dat mij voedt en waar ik respect voor moet hebben. Ik zie het eten als iets waar ik dankbaar voor moet zijn en niet als iets waar ik mezelf mee vol moet proppen omdat ik er zin in heb. Eigenlijk is jezelf voeden iets waar je heel zorgvuldig mee om moet gaan, respectvol en met liefde. Chemische toevoegingen maken eten tot iets vanzelfsprekends. Het heeft niet gegroeid, het is niet besproeid. Het is een snel in elkaar, liefdeloos product geworden waar weliswaar veel smaak in zit en wat lust opwekt, maar als je er echt bij het proces nadenkt, weet je dat het niet ok is.

E-nummer vrij eten is niet altijd gemakkelijk omdat de toevoegingen overal in zitten, maar als je iets moeilijk vindt, denk dan aan het positieve (lange termijn) effect. Je merkt het verschil goed als je het een tijdje anders doet.

Ga met kleine stapjes het proces aan. Begin met etiketten lezen, begrip te krijgen voor wat er in de producten zit. Kies er voor om een bepaalde e-nummer groep niet meer te nemen en als je daar aan gewend bent, kies je weer voor een volgende.

Let er bovendien op dat tegenwoordig ook veel e-nummers met hun eigenlijke benaming aangeduid worden. Mensen weten daardoor vaak niet wat het is en kopen het toch. Fabrikanten doen dit vanwege de negatieve publiciteit van de e-nummers en ze weten ook dat de meeste mensen te weinig kennis hebben om te weten wat het allemaal is wat in het potje zit. Tricky. Maar als je de tijd neemt, merk je dat je steeds meer leert en steeds bewuster wordt en dat je je beter gaat voelen en het hele proces eigenlijk hartstikke leuk is!




Zeg NEE tegen E!



Sweet greets,

Rosalie


No comments: