Onderwerpen

Friday, November 28, 2014

Een baan voor jou?!

Het zoeken naar een baan is niet altijd gemakkelijk. Er zijn zoveel plekken waar je kunt zoeken tegenwoordig en niet iedere baanzoeker kent die plekken. Het vinden van een baan is nog lastiger. En het houden van een baan.... Ik merk dat ook heel veel mensen daar problemen mee hebben. Ik ook hoor, count me in! Ik zoek, vind en ai... weer in de bekende valkuil getrapt....
Los van omstandigheden bij het bedrijf waar je werkt, kun je daar zelf toch echt wat aan doen. De fladderaars zijn zoekende zeg ik maar. Want, waarom heeft de ene persoon wel al jaren een stabiel werkverleden en toekomst perspectief en de andere persoon niet? Het leek me daarom interessant hier een blog aan te wijden. In dit blog vind je tips hoe je het gefladder de baas kunt zijn.


De fladderaar

Er zijn in de wereld zoveel persoonlijkheden als mensen. Iedereen is anders. En toch kun je mensen in hokjes stoppen. Dat is best handig. Want hokjes bieden duidelijkheid en een mooi vertrekpunt voor verdere ontwikkeling of juist stabilisering. Het geeft inzicht. En inzicht kan je helpen bij het kiezen. Want de meeste dingen die je overkomen, zijn een voortvloeisel van jouw keuzes.
De fladderaar is iemand die even neergezet moet worden om te resetten, te herprogrammeren en om nieuwe keuzes te maken. Mensen die veel van baan veranderen om allerlei redenen en die het lastig vinden om een baan te vinden, fladderen vaak. Het zoek, vind en houden proces bevindt zich niet in de straatjes die bij de fladderaars passen. Zij moeten gaan focussen. Het leren focussen kost eventjes tijd, maar levert de fladderaar zoveel meer tijd en geluk op. Het is het waard om dit op te zoeken.

Focus vinden

Veel fladderaars hebben moeite met het maken van keuzes. Vaak komt dat door onzekerheid en gebrek aan zelfkennis. Er zit geen strategie achter de handelingen, geen doel. Ja, het doel is toch het vinden van een baan?? Klopt, maar het is strategisch EN emotioneel gezien handiger om een baan te vinden en die te houden, dus als de focus alleen maar ligt op het vinden van die baan en niet op het vinden EN houden van die baan, gaan de omstandigheden met je op de loop. Die omstandigheden zijn meestal niet in jouw voordeel. Je kiest op basis van de verkeerde voorwaarden en valt in jouw eigen valkuil, tenzij je die afleert. Je hebt voor alles een strategie nodig, een doel en de rode draad gaat je daar naar toe brengen. (Zelf)kennis zal je tot het doel (je passie) brengen dat er voor zorgt dat je de juiste baan zoekt, vindt en houdt.

Valkuilen bij gebrek aan focus en zelfkennis

Had ik het daarnet over valkuilen? Dan vraag je je vast af over wat voor valkuilen ik het hier heb. Ik zal een aantal persoonlijke valkuilen noemen:

1. Schuldgevoel
Ik moet een baan hebben, omdat ik mijn hand niet wil ophouden voor centjes of op de zak van mijn man wil teren. Ook al zit ik niet uit mijn neus te eten thuis, het voelt niet helemaal ontspannen. En daardoor neem ik soms overhaaste beslissingen, volg ik soms niet het juiste zoekpad en word ik bovendien een gestresste zoeker. De verkeerde bazen ruiken dit, gegarandeerd ik een baan vind die bij deze valkuil past. Ik word er echter niet gelukkiger op.

2. Ego
Heb ik niet hard geknokt om überhaubt een opleiding te kunnen doen? Ik voel me tevens een beetje dom zonder baan.
Dat is eigenlijk best apart, want ook zonder baan kun je jezelf ontwikkelen en dat doe ik ook. Toch zoek ik te vaak naar een baan op niveau en niet op gevoel... Dat, terwijl mijn ervaring is dat een baan op gevoel en daardoor soms ook beneden "mijn niveau" (braak) kiezen, de beste en leukste banen opleverde waar ik uiteindelijk doorgroeide op mijn wens niveau. HA! Valkuil dus!

3. Schaamte
Wat zullen anderen wel niet van mij denken als ik zeg dat ik niet werk. Ik zeg zelfs als het me gevraagd wordt: "ik heb geen betaalde baan". Want ik doe best een hoop dingen, voor anderen, onbetaald. Maar waarom zou ik me eigenlijk moeten verantwoorden? Niet dus, het zit tussen mijn oren. Hierdoor zit ik in de "ik-moet-vooral-heel-druk-zijn-met-heel-veel-dingen-voor-anderen modus, om maar te kunnen laten zien dat ik geen nietsnut ben. Feit is dat ik daardoor geen tijd overhoud met het zoeken, vinden en houden van DE baan die bij mij past.

4. Kan geen nee zeggen
Hierdoor doe ik vaak dingen voor anderen, die veel tijd vergen, die ik soms liever niet meer doe. Ik vind het ook lastig om nee tegen een baan te zeggen, vanwege bovenstaande 3 punten. Al zegt mijn gevoel: niet doen! Ik krijg het mijn strot niet uit. Erg uitputtend kan ik zeggen, want het levert teleurstelling en frustraties op plus 1, 2 en 3 in dito volgorde.


5. Geld 
Angst om niet genoeg geld te hebben is ook een vervelende valkuil bij het zoeken, vinden en houden van een baan. Ik ben gelovig en geloof dus dat God altijd zal voorzien. Trust me, in mijn leven is dat ook ALTIJD zo gebleken en ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Maarrrrr toch die angst hé! En dan kies je toch snel een baan die niet bij je past, maar wel bij je geldwensen... Ai! Mijn ervaring is dat dit ook weer leidt tot baanverlies en dus geldverlies... Dus wat win je als je drive ANGST voor geldgebrek is?? Ik moet zeggen dat deze valkuil mij het minste parten speelt omdat ik gezegend ben met een man met baan. Het haalt de druk wat weg om het zo maar te noemen.

Dit zijn mijn valkuilen, maar zo heeft iedereen wel zijn eigen persoonlijke redenen. Daarom: verken jezelf, neem de tijd om te leren wat bij je past en stel hierop doelen vast. Dat is je focus.

En dan nu de tricks....

Vergroot je zelfkennis

Als je geen baan hebt, heb je de prachtige kans om eens goed te gaan evalueren. What happened??
Waarom ben je werkeloos denk je? Leg je de schuld (verantwoordelijkheid) bij je baas of kijk je ook eens kritisch naar jezelf? Ik raad je aan dat laatste te doen. Wat je baas doet, is zijn probleem. Dat de gevolgen voor jou kunnen zijn snap ik, maar blijf daar niet in hangen. Geen baan, geen geld? Zoek naar mogelijkheden en kijk even niet naar onmogelijkheden. Wees sterk en stop met huilen om het even cru te zeggen. EMBRACE IT! Moeilijk ja, maar doe het toch maar. Want we zijn in dit land gezegend met vangnetten, al zijn het tijdelijke. Je hebt nog even de tijd voordat je echt mag gaan sippen omdat je geen centen hebt. En die tijd kun je direct gebruiken om jezelf te leren kennen zodat je doelen kunt stellen en hier actief mee aan de slag kunt gaan.

Neem NU de tijd om op adem te komen. Ga niet dagelijks als een gek vacaturesites afzoeken om de baan te vinden. Ga eerst jezelf resetten is mijn advies. Kort en krachtig.

Hoe heb ik dit gedaan?

1. Ik ben meer gaan sporten. Dat maakt je hoofd leeg, geeft je energie en maakt je blij. Je blijft dan gemakkelijker uit de put en dat helpt bij het stellen van doelen.

2. Ik heb tijd genomen om te niksen. Yup. Elke dag. Liggend op bed, muziekje aan (hoeft niet) en dan meditatief niksen. In de cursus die ik volg kwam ik er achter dat dit soaken heet. Hoe het ook zij, ik kreeg hierdoor meer rust (willen we allemaal), minder schuldgevoel en ideeën. En heel belangrijk, ik leerde mijzelf kennen in deze rust.

3. Ik lees doorlopend boeken met een boodschap. Voor mij zijn dit momenteel vooral boeken van Max Lucado en Joyce Meyer. Maar er zijn tig management en zelfreflectie boeken (gezien mijn vakgebied en interesses ook tig van gelezen) te vinden (in de bieb dus kost niks), waar je veel lering uit kunt trekken. Zoek ze op en ga jezelf bestuderen.

4. Ik heb de plussen en minnen van mijn vorige banen opgeschreven. Daarbij heb ik focus gehouden op wat ik niet meer wil en wat ik wel wil (nog steeds mee bezig overigens).

5. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen en via Social Media netwerkjes gaan volgen. Hier haal je onbewust veel informatie uit en je ervaart ook weer waar je passie voor hebt. Doe het wel verstandig en zorg er voor dat je niet in valkuil 4 trapt.

6. Het afgelopen kwartaal ben ik met de Firestarters cursus gestart, waar ik heel veel aan heb. Dit is een Christelijke cursus vanuit onze gemeente, maar er zijn ook genoeg niet Christelijke cursussen te vinden die je helpen je PURPOSE te vinden, want daar baseer je toch je doelen op. Het mooie van zo'n cursus is tevens dat je kunt connecten met anderen en vanuit groepsopdrachten jezelf beter leert kennen.

7. Ik denk breed en beperk me niet tot mijn vakgebied of oude ervaringen. Ik raad iedereen aan dat ook te doen. Je gefladder komt misschien wel doordat je teveel in hetzelfde cirkeltje ronddraait. Stap daar eens uit!

8. Testjes doen. Leuk! Niet iedereen vindt dat leuk, maar toch biedt het inzicht. Doe persoonlijkheidstests, competentietests, interessetests. En kijk ook eens naar studiekeuzetests, want zelfs als je niet gaat studeren, haal je hier veel kennis uit. Ik zal hieronder wat linkjes zetten naar fijne tests. Toen mijn testuitslagen elke keer dezelfde richting uitwees, wist ik: negeer dit niet!

9. Praat met een professional. Ga naar een loopbaanbegeleider of een coach of een psycholoog Misschien vind je dat laatste wat vergezocht voor een baan, maar toch kan het helpen om inzicht te krijgen in je drijfveren. Laat je door een ander doormangelen. Het helpt echt!

Doel stellen: passie voor je nieuw te vinden baan

Heb je jezelf onderzocht en je passies, competenties en valkuilen naast elkaar gelegd?
Bepaal dan nu je doel. Wat wil je? Dit doel is jouw leidraad, je houvast bij alles wat je doet, je passie. Heb je de neiging om af te dwalen en te fladderen? Denk aan je doel. Maak er een moodboard van, een schilderij of notitie die je ergens op een zichtbare plek ophangt en focus je op dit doel. Zorg er voor dat je blij wordt van dit doel. Heb je geen blij gevoel? Dan zit je niet het juiste doel na te jagen.

Baan bij doel

Ga na het bepalen van je doel in wat voor soort baan en bij wat voor soort werkgever en wat voor soort bedrijf je dit doel (je passie) kunt verwezenlijken. Misschien heb je een omweg nodig om bij je doel te komen, dat kan. Maar wat je ook doet, verlies hem niet uit het oog! Opleiding en shitty job erbij om je doel te verwezenlijken? Geen probleem, maar houd je focus op dat echte doel, daar doe je het voor. Social Media activiteiten ea stem je af op je doel. Het volgen van banensites en meer: gericht op dat doel. Alles wat niet tot dat doel gaat leiden, gooi je overboord. Simpel! Echt! Gewoon doen.
Dus wat moet je doen?

1. zelfkennis ontwikkelen
2. doel formuleren
3. focus

VEEL PLEZIER EN SUCCES!!

Laat je het mij weten als jij je droombaan hebt gevonden???


Hieronder de linkjes naar de tests:

http://www.intermediair.nl/app/testen-tools/competence-indicator

http://www.intermediair.nl/testen-tools

http://www.carrierenieuws.com/testen-en-tools/competentietest/

http://www.jobadvies.be/psychotechnische-proeven-psychologische-sollicitatie-assessment-center.html

https://www.randstad.nl/werknemers/carriere-en-testen/testen

https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/meer_weten/werk_zoeken/test_uw_kwaliteiten_en_interesses

Studiekeuze tests zijn ook handig om te bepalen waar je interesses (passies) liggen. Ik raad deze aan om te doen!!

http://www.inholland.nl/InHolland/Templates/StudiekeuzeTest.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7bB2DAA765-832E-4D07-AF2B-59941F6E7962%7d&NRORIGINALURL=%2fStudiekeuze%2fStudiekeuzetest%2f&NRCACHEHINT=Guest

http://hogeschoolrotterdam.nl/studeren/studiekeuze/voorlichting/studiekeuzebegeleiding?gclid=CK3FxOuPm8ICFTCWtAodpVoA6A


Good things are closer than you think


Sweet greets,
Rosalie







2 comments:

Unknown said...

Dit is echt een handig artikel ! xx

itisgoodinmyhood said...

Dank je wel Laura! Ik hoop dat je er wat aan hebt. Nb ik kom uit de recruitment branche, dus mocht je vragen hebben of meer tips nodig hebben. Voel je vrij om het me te laten weten. Good Luck!