Wat heb je nodig voor 4 (normaal etende) personen
1 flink stuk van een pompoen (minimaal 1 kg) waarvan het vlees in blokjes gesneden
1 oerpeen (of een gewone) in schijfjes gesneden
1 chioggia biet in stukjes gesneden
1 gele biet in stukjes gesneden
1 liter water + 1 kopje water
2 teen knoflook
1 prei
peper en kikoman naar smaak
olijfolie
1 grote kookpan
staafmixer
Serveeroptie:
Geitekaas verkruimelend in de soep doen is heerlijk!
![]() |
Uit Italie, de Chioggia biet. Deze mooie kleurcombinatie verdwijnt tijdens het koken, maar de smaakt blijft lekker zoet. |
![]() |
Prachtige oerpeen. Hij smaakt gewoon zoals je gewend bent. |
Hoe maak je het
Allereerst snijd je de pompoen, oerpeen, chioggia biet en gele biet in blokjes.
De prei snijd je ook klein. De knoflook pel je.
Dan fruit je 2/3 van de prei in olijfolie en perst hier de knoflook bij.
Dan doe je hier de pompoen, oerpeen, chioggia en gele biet bij. Bak het eventjes op een hoog vuurtje.
Dan doe je er een kopje water bij. Doe het deksel op de pan en laat het 5 minuten stoven.
Dan doe je er een liter water bij. Laat alles bij elkaar ongeveer 10 minuten koken. Prik even met een vork om te kijken of de groenten gaar zijn. Zijn ze gaar, pureer dan alles tot het een glad geheel is. Doe er het restant van de prei bij en laat nog eventjes borrelen. Vind je de soep te dik, schenk er gerust wat water bij.
Doe er wat peper en eventueel kikoman bij naar smaak (hoeft niet, mag). Dit geeft de zoete soep een beetje een stevige bite.
Serveer in een bord met wat geitenkaas: een heerlijke combinatie met deze soep!
Smakelijk eten!!
![]() |
Het is zo net een bord vol snoep! |
![]() |
Hup in de pan. |
![]() |
En klaar is hij. Een lekker soepje boordevol vitamines en mineralen. |
Nog even wat informatie over de voedingswaarde
Uiteraard wil ik jullie ook graag laten weten wat je aan voedingsstoffen binnenkrijgt met dit gerecht.Allereerst de bieten. Die zitten boordevol mineralen en vitamines B. De rode kleurstof werkt genezend. Bieten eten is goed voor je afweer
Dan de pompoen. Ook in pompoen zitten veel mineralen. Met name calcium, kalium en magnesium (vooral calcium), maar ook heel veel vitamine C en vitamines B. Geen wonder dat deze groente juist in het koude seizoen veel gegeten wordt.
Prei is ook een vitamine C en vitamine B11 kanjer. Daarnaast zijn alle mineralen (fosfor, kalium, calcium, magnesium, jodium, ijzer) goed vertegenwoordigd, met als topper de calcium.
Knoflook eten is goed voor het bloed zeggen ze altijd. Het bevat het meeste fosfor, maar alle andere mineralen bevat het ook. Knoflook is tevens een goede bron van vitamine C. Goed voor je weerstand dus.
En ten slotte de oerwortel. Deze bevat vooral veel vitamine C, calcium en bètacaroteen (wordt omgezet tot vitamine A. Wist je dat onze huidige oranje wortel eigenlijk helemaal niet oranje was?? De oorspronkelijke wortels zijn zo gekweekt vanwege ons oranje huis. Grappig nietwaar?
Wil je zelf ook voedingswaarden checken? Ga dan naar: http://www.voedingswaardetabel.nl/. Je kunt hier informatie over bijna alles wat je eet vinden.
![]() |
Smile! |
Good things are closer than you think
Sweet greets,
Rosalie
No comments:
Post a Comment