Onderwerpen

Thursday, October 3, 2013

DIY Dip Dye lampenkappen

Lamp nr 1: Did it Myself!!

In 2012 zag je bij ons al heel veel Dip Dye kapsels verschijnen. In de USA begon deze trend uiteraard veel eerder. Na de kapsels kwamen ook de Dip Dye stoffen die tot kledingstukken verwerkt werden. En natuurlijk blijven interieur ontwerpen ook niet achter en zag ik dit jaar ook steeds meer Dip Dye in accessoires terug komen en zelfs in behang en meubels! Ik vind het super leuk, mits op een mooie subtiele manier toegepast. Dus ik wilde ook wat meer Dip Dye in ons huis. 
Nu kun je deze items best gaan shoppen in allerlei hippe meubelwinkels en zo en hier ook  hip geld voor neer gaan tellen. Maar je kunt ook eventjes zelf aan de slag gaan. In deze blog laat ik je zien hoe je zelf super leuke, hippe Dip Dye lampen kappen kunt maken. Kost weinig tijd en weinig geld en je hebt super originele one-of-a-kind lampen!!


Stap 1:
Voor-bereiding!!
Zorg dat je alles bij de hand hebt voor het verven. Alles is:
1. Witte lampenkappen (ik heb 2 lampenkappen bij Ikea gehaald voor 7,99 euro per stuk en ik heb 3 
    lampen op standaard gehaald met een witte kap bij WOONXL voor 24,95 euro per stuk);
2. Textielverf van Dylon (ik heb donkergroen en zwarte verf gehaald bij het kruitvat voor 4,99 per pakje);
3. Kwasten, 1 voor elke kleur die je gaat gebruiken (ik had ze al in huis, maar ik raad hiervoor de simpele 
    dikke verfkwasten voor kinderen aan. Goedkoop en handig voor deze klus);
4. Aluminiumfolie;
5. Plastic handschoentjes;
6. Groot stuk karton of nog meer aluminiumfolie;
7. Bakjes (moeten tegen de kleurstof kunnen);

Er zijn meerdere kleuren verkrijgbaar van deze textiel verf.
Je kunt ze bij de meeste drogisterijen vinden voor ongeveer 5 eur per pakje.

Witte lampenkapjes. Let op dat het een katoenen kapje is.
Synthetische kapjes kleuren ook wel, maar 't werkt net even anders.

Kapje, kwast met redelijk dikke kop en de plantenspuit staan paraat!


Stap 2:
Startklaar maken!
Leg een karton neer om de lampenkappen op te laten drogen en leg genoeg aluminiumfolie neer op de plek waar je gaat verven. Doe handschoentjes aan. Zet bakjes warm water klaar en schep hier twee eetlepels kleurpoeder in. 1 bakje voor 1 kleur. Goed roeren. Zet een grotere bak schoon warm water klaar. Uiteraard liggen de lampenkappen en kwasten binnen handbereik. 

Verfjes in de gootsteen. Hoef ik ook niet bang te zijn voor knoeierij.


Stap 3:
Voorbehandelen!
Maak een lampenkap helemaal vochtig. Dat kan met een schone kwast, maar eventueel ook met een plantenspuit. Niet te nat hoor! Wil je de kleur tot de helft van de kap laten komen? Maak dan de kap tot de helft vochtig. Wil je de hele kap gekleurd maar onder lichter dan boven. Maak de lamp dan helemaal vochtig.

Vochtig kapje is klaar voor de start!!

Stap 4:
Verven!!
Dompel een kwast in de verf en doe een verflaag over de gehele bovenste rand van de lampenkap. Ik deed dit door de kap continue rond te draaien tot ik overal genoeg verf had aangebracht naar mijn smaak. Daarna gebruikte ik water om de kleur meer uit te laten waaieren voor het Dip Dye effect, terwijl ik bleef draaien tot ik de kap mooi genoeg vond. De verf gaat gelijk uitlopen omdat je de kap nat hebt gemaakt. Blijf dus draaien met de kap en houd goed in de gaten of er geen druppels ontstaan die lelijk uitlopen. Vind je de kleur te donker? Gebruik dan water om de kleur te verdunnen. Wil je de kleurrand breder? Gebruik dan meer verf aan de bovenste rand en verdun hem meer met water, zodat hij weer verder uitloopt naar beneden. Wil je dat het uitlopen stopt omdat je de kleur ver genoeg vindt komen op de kap? Zet de kap dan ondersteboven op de droogplek neer

Ik heb eigenlijk vooral weinig verf en veel water gebruikt om het Dip Dye effect te krijgen, omdat ik grijs en lichtgroen wilde in plaats van zwart en donkergroen. Maar je kunt het dus ook heel donker doen door gewoon veel kleur op de randen aan te brengen en minder water te gebruiken.

Eerst heb ik de rand helemaal donker gemaakt.
Ik houd de kap dwars zodat er geen druppels naar beneden rollen over de kap.
Daarna ben ik met een vochtige kwast zonder verf, de aangebrachte verf gaan verdunnen.

Tata!! Hier zie je duidelijk de laagjes.
Door meer met water te werken lopen ze straks mooi in elkaar over.

En hier met de zwarte kleur.
Door het te verdunnen wordt het grijs.
Precies wat ik wil!

Hier zie je het verschil tussen Dip Dye met een
katoenen kapje (links) en een synthetisch kapje (rechts)

Stap 5:
Drogen!
Je kunt de kap laten drogen door ze rechtop op de droogplek te zetten. Hierdoor kan de kleur nog wat naar beneden uitlopen. Vind je de uitloop ver genoeg komen, zet de kap dan ondersteboven (met de donkere rand dus op het karton). Het uitlopen stopt dan gelijk.

Drogen op het karton.
Je ziet nu nog best donkere kleuren en duidelijke banen,
maar dat is straks allemaal één geheel en een stuk lichter.

En andersom, om het uitlopen naar beneden toe te stoppen.
Ik wil de onderkant licht laten en op deze manier krijg ik dat voor elkaar.

Stap 6:
Afwerking!
De volgende dag zijn de lampen helemaal uitgedroogd. Ik heb ze niet geïmpregneerd, dus ik kan ze niet wassen. Maar mocht je het willen dat de kappen water/poets/was vast zijn, lees dan de instructies op de verpakking van de verf (iets met zout etc).


Tips:
1. Ik heb de lampenkappen geverfd in de keuken op het aanrecht met veel aluminiumpapier eronder en de verfbakjes en de waterbak in de gootsteen. Het scheelde een hoop “geknoei”.
2. Een werkbank in mijn keuken heb ik gebruikt als droogplek. Hier had ik een stuk van een doos als karton gebruikt om de kapjes op te zetten na het verven.
3. Ik ben ’s avonds gaan verven nadat de kids op bed lagen, zodat de lampen ‘s nachts konden drogen. Zo lagen ze ook niet lang in de weg.


De keukenlamp, nu droog een stuk lichter! Me like!

Nu met lampje aan. 

Ik hoop dat je deze DIY leuk vond.
Ik ben in ieder geval super blij met mijn lampen. Serieus zag ik afgelopen week bijna dezelfde lampen als mijn 3 staande in de VT wonen staan en daar kostten ze 199 euro per stuk!! Pow Wow! Ik ben met 75 euro en de verfpakjes ook helemaal interior stylish verantwoord!

Staande lamp 2: ik vind deze zo goed gelukt!!

Staande lamp 3: Mooi hé?!
nb de koperen hanglamp is van Zuiver. Wist je dat koperen accessoires nu helemaal in zijn??
Ik vond het wel een leuke combinatie zo met de rustige tinten in onze living...

Ga je ook zelf aan de slag? Ik ben benieuwd naar het resultaat.
Leuk als je het PB-t naar https://www.facebook.com/ItIsGoodInMyHood. Ik kan het dan op de pagina plaatsen.


Good things are closer than you think


Sweet Greets,
Rosalie


#ariadneathome#101wonen#woontip#DIY#dipdye#lampenkappen#dipdyelampen1 comment:

Rakhi Khatun said...

vloer lampen worden vaak genegeerd in het voordeel van tafellampen, dus ik dacht dat ik een kijkje nemen op de vloer lampen hebben, om te zien wat er nieuw is in de lijn van de staande lampen was. Met zo veel verschillende stijlen van de vloer lamp. Ik vind het heel fijn torchiere lampen, boom lampen, swing arm staande lampen, rustieke vloer lampen en zo veel meer. krijgen industriële moderne lamp voor uw huis of kantoor at- Industriële vloerlamp Nederland